Studenten

De instituten

De instituten

De instituten  zijn studie- en onderzoekscentra die je op een geheel eigen wijze met het buitenland laten kennismaken. Bij het ene instituut volg je verdiepende college's over de oude stad Rome, bij een ander instituut leer je meer over de achtergronden van de islam of voer je archeologische veldwerkprojecten op een Grieks eiland uit en bij een volgend instituut schrijf je je scriptie of loop je stage. Je wordt als het ware helemaal ondergedompeld en via het instituut kom je  in contact met lokale en internationale experts. Door af te reizen naar één van deze instituten, ontdek je een land en cultuur op een bijzonder inspirerende manier.

Voor wie?

De instituten staan open voor studenten van alle opleidingen. Gezien de achtergrond en expertise van de instituten, studeren de meeste studenten Taal en Cultuur, (Kunst)geschiedenis, of Archeologie. Maar ook studenten uit disciplines als bijvoorbeeld Culturele Antropologie, Politicologie, Bedrijfskunde, Bouwkunde of Gezondheidszorg zijn van harte welkom. Uiteraard hangt dit af van het instituut waar je naar toe wilt. Kijk op de website van het instituut welke mogelijkheden geboden worden en of het instituut voor jou interessant is. Mocht je de website gelezen hebben en twijfels hebben, mail dan het instituut en leg je vraag voor.

Wat bieden de instituten mij?

De instituten zijn zeer verschillend qua aard, omvang en historie. Dit betekent dat ze ook verschillende accenten leggen in de dienstverlening naar studenten toe.

Sommige instituten bieden Bachelor- of Mastercursussen aan die onderdeel vormen van het curriculum van een opleiding. Andere instituten hebben wel zomercursussen of stages, maar verzorgen geen onderwijsprogramma's.

Hieronder zie je een algemeen lijstje van diensten die aangeboden kunnen worden door de instituten. Dit aanbod verschilt echter per instituut, check dus altijd even de website van het instituut waarin je geïnteresseerd bent.

Aanbod van producten/diensten:

  • BA- en MA-cursussen
  • Zomercursussen
  • Studiebeurzen
  • Stages of bemiddeling bij stages
  • Veldwerkmogelijkheden
  • Scriptiebegeleiding
  • Bibliotheek en studiefaciliteiten
  • Accommodatie of bemiddeling bij het vinden van accommodatie
  • Ondersteuning bij studiereizen

Cursusaanbod

De verschillende instituten bieden afzonderlijk cursussen aan, maar er is ook gezamenlijk aanbod!

Waarom ga ik naar een instituut?

Veel studenten die in het buitenland gaan studeren, doen dit bij een partneruniversiteit. Dat kan. 
Maar door te kiezen voor één van de instituten, onderscheid je jezelf van je medestudenten. Je kiest voor een persoonlijke opvang en daarmee voor meer diepgang en betrokkenheid. Je studeert als het ware vanuit een Nederlandse thuisbasis in het buitenland.

De instituten beschikken over een uitgebreid lokaal en internationaal netwerk. Dit betekent dat men uitstekende ingangen heeft bij de lokale autoriteiten, universiteiten en allerlei lokale en nationale organisaties. Daarnaast werken de instituten nauw samen met collega-instituten die in hetzelfde land of in dezelfde plaats zijn gevestigd. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot een schat aan informatie en een uitgebreid netwerk aan contacten.